söndag 27 maj 2007

Att läsa om läkande

Har du läst något bra som hjälpt dig i läkandeprocessen? Något som hjälpt dig att förstå, hantera, stå ut? Eller behöver du läsa precis något sånt?

Vi samlar tipsen på såna böcker här, de där böckerna, artiklarna eller uppsatserna, eller vad det nu kan vara, som handlar om läkandet. Bidra gärna med tips. Mail overlevare@hotmail.com eller skriv in som en kommentar här i inlägget. Det går också bra att använda formuläret till höger.


 • Incest och andra sexuella övergrepp - Ellen Bass & Laura Davis
  Detta är en bra bok, lättbegriplig, överskådlig och innehåller svar och förklaringar på det mesta man kan fundera över. Beskriver läkandets olika uttryck och stadier. En bok att hitta styrka och hjälp i.


 • Ta livet tillbaka - Elin Björkstam
  Uppsats på d-nivå skriven på Malmö högskola, om läkandeprocessen. Du hittar den som pdf-fil om du [klickar här]

 • Behandlingseffekter av barn med dissociativ problematik - Robert Olsson
  Uppsats skriven på Stockholms universitet. Kanske är inte de där behandlingseffekterna vad jag (korpdotter) behövde läsa om, men uppsatsen innehåller en bra genomgång av dissociation, både historiskt och kring olika dissociativa problem, och det har jag haft stor nytta av i förståelsen av mig själv.
  Även denna uppsats finns att ladda ner som pdf-fil. [klicka på den här länken]

 • Ut ur mörkret - Linda Caine & Robin Royston
  Den här boken finns även under roman-tips, men jag tyckte att den platsade minst lika bra här. Det är berättelsen om Lindas process, från att hon mår dåligt på gränsen till undergång, till att hon får upp minnen av hemska saker som hänt i hennes barndom. Robin Royston var hennes läkare och terapeut under de här åren och boken är upplagd så att de skriver i stort sett varannat kapitel. Det ger en annorlunda struktur och också en annorlunda trygghet och insikt i vad som egentligen händer att få det från två perspektiv parallellt. Det är en ruskigt stark och bra bok. Den skildrar också mycket av processen med tex drömmar, minnesflashar och dissociation, kan vara till en hjälp och igenkänning när man själv befinner sig i processen av att minnas.

 • Utsatt för våldtäkt? En bok till dig som blivit drabbad - Josefin Grände.
  I denna bok varvas Grändes erfarenheter från sitt arbete i Team för Våldtagna Kvinnor med tjejers och kvinnors egna röster och tips.

 • Förövarpsykologi - Om våldtäkt, incest och pedofili, av Elisabeth Kwarnmark och Inga Tidefors Andersson
  Detta är en bok som handlar om hur sexualbrottslingar fungerar. Den tar upp olika teorier och psykologiska aspekter rörande detta, och även hur man kan hjälpa och behandla förövare. Den är väldigt psykoanalytiskt inriktad, och även om jag inte hänger med i riktigt alla de vetenskapliga svängarna, så ger det mig mycket att läsa den. Jag får hjälp att sätta ord på vissa mekanismer hos min pappa, och också hur de påverkat mig.

 • Flocken av Joan Frances Casey och Lynn Wilson
  Detta är också en bok som passar lika bra här som bland romantipsen, eftersom det är en självbiografisk roman om läkningsprocessen. Flocken handlar om en kvinna som efter att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp splittrat sig i flera olika delar. Den börjar när kvinnan söker terapi, och man får följa resans gång när de olika delpersonligheterna träder fram, blir tydligare, och utvecklas. Joans egna berättelse om det som var varvas med terapeutens anteckningar. Det är en bok om den kamp och den resa som det terapeutiska arbetet är. I de båda olika skildringarna av vad som händer blir terapiprocessen tydlig på många olika sätt, och det hjälper mig att förstå saker som händer i min egen process, och i mina egna reaktioner.

 • När harpalten ylar av Truddi Chase
  Ännu en självbiografisk roman om en splittrad identitet efter grova övergrepp i barndomen. Truddi är i själva verket inte en person, utan har över 90 olika bitar i sig, och det är dessa som tillsammans berättar historien. Boken följer den terapeutiska processen och delpersonerna blir mer medvetna om varandra, och lär sig mer och mer att acceptera varandra och samarbeta. Samtidigt kommer minnena fram, lite i taget. Boken skildrar väldigt starkt det kaos som Truddi och alla personer inom henne upplever, och den kamp det är att överhuvudtaget överleva processen och de minnen som kommer fram. Samtidigt är boken inte dominerad av kaoset, den är dominerad av den hoppfulla känslan av läkande och framsteg.

 • Resurser på nätet
  På olika ställen på nätet finns det saker att läsa om övergrepp och behandlingen av dem. Här är ett par länkar.

  Boktips ihopsamlade av korpdotter
  http://www.lugnadig.nu/100tips/

  Operation Kvinnofrid
  http://www.operationkvinnofrid.se/

  Kvinnofridsportalen
  http://www.kvinnofrid.se/

  Brottsofferportalen
  http://www.brottsofferportalen.se/

  Uppsatser.se
  Här kan du söka efter akademiska uppsatser i de ämnen som intresserar dig, tex går det bra att söka på PTSD
  http://www.uppsatser.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar