lördag 26 maj 2007

Sömnproblem?

Många som varit utsatta har grymt svårt att sova, och det är inte så konstigt. I mörkret lurade kanske faran, förövaren, det hemska. Om man slappnade av och somnade kanske man var helt skyddslös.

Även om tiden med övergrepp är förbi kan den där skräcken och sömnlösheten sitta kvar. Förfölja. Och om man sover alldeles för dåligt får det ju grymma konsekvenser på förmågan att ha ett vanligt liv.

I denna tråden tänkte vi samla tips från alla som vill bidra. Hur gör du för att bli lugn, somna, vila? Vad gör du med nattskräcken? Alla tips är välkomna. Du kan skriva in som en kommentar så lyfter vi upp det i tråden efterhand.

 • sätt på en skiva med jättelugn musik, gärna som du förknippar med en människa som är trygg eller snäll.
 • ligg inte kvar i sängen. gå upp och gör nåt lugnt, gärna sådär jordnära och som förankrar i nuet. jag (korpdotter) vattnar blommorna ibland.
 • kanske är sängen förknippad med nattångesten, minnena? har du en soffa? en madrass? lägg dig nån annanstans, ibland kan det hjälpa.
 • släck taklampan kanske en timme innan du ska lägga dig, och låt det bli mörkare i rummet, bara med små ljuspunkter, så att du hinner vänja dig lite vid nedvarvningen.
 • kryp upp i sängen med en massa snälla kuddar och kanske en vetevärmare eller varmvattenflaska och läs bilderböcker för dig själv. man kan bli ganska lugn av sin egen röst och om man inte orkar koncentrera sig på att läsa kan man alltid bläddra och titta på bilderna bara.
 • lyssna på snälla talböcker. Det blir nästan som om någon läser en godnattsaga för en.
  Hondjurets tips: Astrid Lindgren är kanon. Det är något med hennes röst.
  Moa Martinssons, "Kvinnor och Äppelträd" och "Sallys Söner", Fogelströms Stockholmssvit, "Mina drömmars stad", "Minns du den stad" osv. och Mobergs In-och utvandrarepos.
  Korpdotters tips: Mark Levengood har läst in alla muminböckerna. De är bäst.


 • avslappningsövningar kan göra att man slappnar av så mycket att man somnar. på apoteket finns det skivor att köpa, men det går att hitta lite gratis-mp3 på nätet också. vilken röst man kan vara trygg och lugn med är ju olika, så det kommer ett par olika förslag.

  -> här finns en muskulär avslappning
  http://www.utbildning-co.se/sv/cd/mp3/

  -> här finns ett par "minipauser" som är lite kortare
  http://www.utbildning-co.se/sv/avslappning/minisar/

  -> här finns muskulär avslappning, mental avslappning och avslappning med tonvikt på andningen (man får scrolla ner lite)
  http://www.livanda.se/btf/arbetsmaterial/manualer_intro.asp

1 kommentar:

 1. Lyssna på snälla talböcker. Astrid Lindgren är kanon. Det är något med hennes röst.
  Andra bra "kan-inte-sova-talböcker" är Moa Martinssons, "Kvinnor och Äppelträd" och "Sallys Söner", Fogelströms Stockholmssvit, "Mina drömmars stad", "Minns du den stad" osv. och Mobergs In-och utvandrarepos.

  SvaraRadera